A szellemi tulajdon védelme
 

Új magyar analitikai módszer született a méz eredetiségének igazolására

A A A    Nyomtatható verzió

A Semmelweis Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói világszinten is egyedi módszert dolgoztak ki a méz eredetiségének igazolására.

A kutatók célja az volt, hogy a méz manipulálására használt eljárást nagyobb pontossággal kimutassák, s így igazolható legyen a botanikai vagy földrajzi eredet, a hamisítás vagy a túlmelegítés ténye.

Két analitikai módszert, az elektronikus nyelvet (elnevezése az emberi ízlelés szimulálásából adódik) és a közeli infravörös spektroszkópiát (NIRS) alkalmazták a túlmelegítés kiszűrésére.  Az új módszer önmagában alkalmazva képes volt kétfajta esetén a hevített és referenciamézet elkülöníteni egymástól, de kombinálásuk még hatékonyabbnak bizonyult. Így 98 százalék feletti pontossággal azonosította be a hevített mintákat, a kontrollt (melegítetlen minta) pedig 100 százalékkal.

A két fenti módszer a cukorsziruppal kevert mézek pontosabb azonosítására is alkalmas.

Az innovatív módszer a jelenleg elterjedt vizsgálatoknál gyorsabb, kevesebb előkészítést és jóval kevesebb vegyszert igényel. További előnyük, hogy a kapott adatokat a rendszernek megtanítva idővel az képes lesz beazonosítani az egyes paraméterekhez tartozó értékeket, így később könnyebben elkülöníti az egyes méztípusokat.

„Ahhoz, hogy a módszer széles körben elterjedjen – más mesterséges intelligenciával működő alkalmazáshoz hasonlóan – kellően nagyméretű referencia-adatbanknak kell rendelkezésre állnia, amit minél több minta és mérési adat betáplálásával terveznek a kutatók létrehozni” – olvasható a semmelweis.hu oldalán.

 

Forrás:

https://semmelweis.hu/hirek/2024/02/07/uj-labortechnikai-modszer-segitheti-a-mezhamisitas-hatekonyabb-kiszureset/

Kép forrása:

https://www.hamisitasellen.hu/2018/01/lepre-csal-a-hamis-mez/