A szellemi tulajdon védelme
 

Intervenciós program indult hazánkban a demencia késleltetésére

A A A    Nyomtatható verzió

Az elmúlt évtizedekben a várható élettartam emelkedésével rohamosan nőtt az időskori agyi betegségek előfordulásának gyakorisága. Napjainkban egymaga a demencia legkevesebb 50 millió embert érint világszerte.

A legújabb kutatási eredmények szerint a demencia kialakulása egyénre szabott életmód-intervenciók segítségével késleltethető, és akár meg is akadályozható. Egy nemzetközi tanulmány szerint  (Kivipelto et al., Nature Rev. Neurology, 2018) számos kockázati tényező – elsősorban a fizikai és szellemi aktivitás, a táplálkozási szokások és a társas interakciók – egyidejű pozitív befolyásolására alkalmas életmód-intervenciók hatékonyak lehetnek a szellemi hanyatlás megelőzésében, a demencia kialakulásának megakadályozásában.

A HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja csatlakozott a világszerte egyre több országot tömörítő FINGERS kutatási hálózathoz, és annak szakmai támogatásával elindítja az első olyan hazai, az időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzését támogató életmód-programját, amely minden szempontból megfelel a legújabb nemzetközi gyakorlatnak. Ennek részeként a legkorszerűbb eszközökkel és módszerekkel mérik fel a fizikai és szellemi állapotot, valamint a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket. Ezenkívül a program egy nyolc hónapon át tartó csoportos intervenciót kínál, amely egyidejűleg támogatja a fizikai és szellemi aktivitást, a társas kapcsolatokat, valamint az egészséges táplálkozási szokásokat. A program hatékonyságát személyre szabott követéssel és visszajelzésekkel biztosítják, hogy minden résztvevő esetében optimális előrehaladást lehessen elérni.

A HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja szeretettel várja minden olyan 65 és 75 év közötti érdeklődő jelentkezését a programba, aki szívesen tenne szellemi és fizikai frissessége megőrzéséért, és szeretne egy aktív, egészséges életmód iránt elkötelezett közösség tagja lenni.

 

Forrás:
https://hun-ren.hu/hirek/a-hun-ren-ttk-agyi-kepalkoto-kozpontja-hazankban-eloszor-indit-intervencios-programot-az

Kép forrása:

https://www.neurologiaikozpont.hu/hireink/a-demencia-10-korai-jele