A szellemi tulajdon védelme
 

128 éves az SZTNH

A A A    Nyomtatható verzió

128 évvel ezelőtt, 1896. március 1-jén jött létre a Magyar Királyi Szabadalmi Hivatal, az SZTNH jogelődje. Ezzel az SZTNH Magyarország legrégebb óta innovációval foglalkozó hivatala, a szellemitulajdon-védelem hazai védőbástyája.

Az SZTNH mindig élen járt a korszerű technológiák alkalmazásában. 1968-ban a hivatal vette át Szabadalmi Tár kezelését, amely akkor 22 ország több mint 6 millió szabadalmi dokumentumát gondozta kutatható formában.

A hivatal mindig az adott kor in­no­vá­ció­hasznosításához kapcsolódó legfontosabb szolgáltatásokra helyezte a hangsúlyt, és ennek megfelelően folyamatosan változott a küldetése is. Kezdetben még Találmányi Hivatalként ismerték, később Szabadalmi Hivatal lett a neve, ekkor elsősorban a szabadalmak oltalmazása volt a szervezet fő tevékenysége. Jelenlegi nevét

A hivatal mintegy 230 ezer szabadalmat tart nyilván, jelenleg 50 ezer környékén van a hatályos szabadalmak száma.

Ma már a digitális térben való ügyintézés a legegyszerűbb megoldás. Az információszerzést, a kutatást segíti a bárki által hozzáférhető e-kutatás adatbázis, amely lehetővé teszi a hivatal által vezetett elektronikus nyilvántartás adataiban, továbbá a Magyarország területén hatályos nemzetközi és közösségi/uniós iparjogvédelmi oltalmi formák adataiban történő keresést. 2021 óta pedig folyamatosan zajlik az SZTNH digitalizálási projektje.

 

Forrás:
https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/sajtokozlemeny-127-eve-az-innovaciok-szolgalataban

Kép forrása:

https://www.sztnh.gov.hu/hu