A szellemi tulajdon védelme
 

125 éve született Szilárd Leó

A A A    Nyomtatható verzió

Szilárd Leó (1898. február 11.) magyar és amerikai fizikus és feltaláló. Ő volt az első fizikus, aki felismerte, hogy a nukleáris láncreakció és ezzel az atombomba létrehozható. 

Egyetemi tanulmányait Berlinben végezte 1922-ben, Berlinben doktorált, itt dolgozott, majd itt lett egyetemi magántanár 1928-ban. Egy ideig Einstein munkatársa volt.  Hitler uralomra jutása után rövid ideig Bécsben tartózkodott, majd 1934-ben egy londoni kórház fizikai osztályán, majd 1935-től az oxfordi egyetem laboratóriumában dolgozott. 1939- től az ugyancsak emigráns Fermivel a Columbia Egyetemen (USA) az uránhasadás elméleti lehetőségét vizsgálta. 1939-ben Einstein többek között az ő kezdeményezésére hívta fel Roosevelt figyelmét az uránhasadás katonai alkalmazásának lehetőségére és a hitleristák elleni felhasználás szükségességére. 1945 tavaszán Einsteinnel együtt figyelmeztette az elnököt az atombomba bevetésé­nek szükségtelen voltára, a fegyverkezési verseny megindulásának veszélyére.

A chichagói egyetemen 1946-tól a Sugárbiológiai és Biofizikai Intézet, 1960-tól az egyetem Enrico Fermi Institute of Nuclear Studies-jának tanára.

Mikor 1960-ban hólyagrákot diagnosztizáltak nála, megvizsgálta a javasolt sebészeti beavatkozás statisztikai adatait (negyven esetből egy gyógyulás), és saját kezébe vette gyógykezelését. Feleségével, Gertrud Weiss-szel megtervezték a gyógymódot. Az intenzív sugárkezelés eredményeként a ráknak nyoma sem maradt.

1964 februárjától a kaliforniai Salk Institute for Biological Studies tanácsadója volt: Kutatásai a fizika és biofizika széles területeit ölelik fel: az entrópia és az információ kapcsolata; a magfizikai Szilárd – Chalmers-reakció felfedezése; rácsreaktor szabadalma (Fermivel közösen); a vírusbiológia és enzimhatás egyes kérdései; az öregedésre és az emberi memóriára vonatkozó elméletek stb. 

Szilárd Leót 1964. május 30-án szívroham ölte meg álmában.

Munkássága során - részben anyagi helyzetének javítása érdekében - több (33) szabadalmi bejelentést tett. (A háború után az atomreaktor szabadalmát Szilárd és Fermi kapta meg, amit tőlük az Egyesült Államok kormánya jelképes 1 dollárért vásárolt meg.) 

 

Források:
https://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-feltalalok-es-talalmanyaik/szilard-leo
https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/MuMaTu-a-mult-magyar-tudosai-1/szilard-leo-6052/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szil%C3%A1rd_Le%C3%B3

Kép forrása:
https://www.eduspb.com/node/1233