A szellemi tulajdon védelme
 

Február 11-e a Nők és lányok a tudományban nemzetközi napja

A A A    Nyomtatható verzió

Február 11. a tudományos pályán dolgozó nők és lányok világnapja. Ez a nap azokra a nőkre hívja fel a figyelmet, akik tudományos pályán dolgoznak, úttörő felfedezéseket érnek el, és hihetetlen munkájukkal megváltoztatják a világról alkotott képünket.

Bár már több, mint 100 éve tanulhatnak mérnöki pályán nők hazánkban, arányuk a műszaki és tudományos felsőoktatásban még mindig alacsony. A műszaki, a mérnöki és a matematikai területeken a munkaerő kevesebb, mint egyharmadát teszik ki és ennél is kevesebbet az élvonalbeli területeken. A mesterséges intelligenciával foglalkozó szakemberek közül mindössze minden ötödik nő.

Ebben szerepet játszik az, hogy a lányok még mindig nem kapnak elég támogatást abban, hogy kiemelkedő tanulmányi eredményeik ellenére akárcsak átgondolják az ilyen „férfias” szakma választását.

A nők a tudományos, Az UNESCO által 2015 óta számon tartott világnap célja a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítése a hölgyek körében.

A nők és a lányok sokszínűséget hoznak a kutatásba, bővítik a tudományos szakemberek körét, és új perspektívákat nyújtanak a tudomány és a technológia számára, ami mindenki számára előnyös.

Az idei év mottója: „A nemek közötti szakadék felszámolása a tudományban”.

Miközben a nők a tudományos pályán való előrehaladásra törekednek, az egyenlőtlenségek és a megkülönböztetések továbbra is gátolják a lehetőségeiket. Még jelenleg is a világ túl sok helyén korlátozzák vagy teljesen megtagadják a nők és a lányok oktatáshoz való hozzáférését.

A nőknek szüksége van a tudományra, a tudománynak pedig a nőkre. Csak a tudás és a tehetség minden forrásának kihasználásával tudjuk kibontakozni a tudományban rejlő teljes potenciált, és megfelelni korunk kihívásainak.

_________________________________________________

Pécsi Eszter volt az első magyar nő, aki mérnöki diplomát szerzett a Műegyetemen 1920-ban (Tanulmányait azonban még Berlinben kezdte meg 1915-ben). Első női statikus mérnökként ő tervezte az első fővárosi vasbeton épületet a fiumei úti Baleseti Intézetet és a margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda statikai tervei is az ő nevéhez fűződnek. 1958-ban Amerikába disszidált, ahol 1965-ben elnyerte „Az év legjobb statikusa” címet a Hudson folyó partján épülő toronyházak építéséhez kifejlesztett módszerért.

Források:
https://www.unesco.org/en/days/women-girls-science
https://tudasepitok.hu/irasaink/2021-02-11-tudomanyos-palyan-dolgozo-nok-es-lanyok-vilagnapja

Kép forrása:
https://tudasepitok.hu/irasaink/2021-02-11-tudomanyos-palyan-dolgozo-nok-es-lanyok-vilagnapja