A szellemi tulajdon védelme
 

Az átalakult szúnyogszezon új megbetegedések megjelenését is jelentheti hazánkban

A A A    Nyomtatható verzió

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) közleménye szerint hosszabb lett a szúnyogszezon Magyarországon az eddigi évekhez képest: a szúnyogok jelenléte már korántsem korlátozódik a tavaszi és nyári hónapokra. Ennek okai az enyhe telek mellett a házak tövében álló esővízgyűjtők, a kertekben sok helyen nehezékként használt gumiabroncsok és az inváziós szúnyogok kedvelt telelőhelyeként szolgáló üvegházak, áruházi dísznövényosztályok temperált környezete.  A japán bozótszúnyoghoz vagy a koreai szúnyoghoz hasonló invazív fajok kikelése már februárban is megfigyelhető, az ázsiai tigrisszúnyoggal pedig még október végén is találkozhatunk majd.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a tudományos eredmények és az európai tapasztalatok azt jelzik előre, hogy a következő években egyre inkább számítani kell a jelenség fokozódására és végül új betegségek megjelenésére is. Ebben nagy szerepet játszik a jelenleg országosan alkalmazott kémiai ködöléses módszer is, amely teljesen alkalmatlan az inváziós fajok ellen – ugyanakkor komoly ökológiai veszélyekkel jár. Ennek felméréséhez a kutatók a lakosság segítségét kérik a Rovar Piknik elnevezésű programban való részvétellel.

A lakosság rendkívül értékes adatokhoz juttathatja a kutatókat az olyan telefonos applikáció használatával, illetve közösségi tudományos programokban való részvétellel is, mint a Mosquito Alert applikáció vagy a Pécsi Szúnyog  közösségi oldal. Az utóbbin számos ismeretterjesztő anyaggal, hasznos tanácsokkal és környezetbarát megoldási javaslattal is segítik a lakosságot a hatékony védekezésben.

 

Forrás:
https://pecsaktual.hu/egyetem/pecsi-kutatok-szerint-mar-telen-elkezdodik-szunyogszezon/

 

Kép forrása:

https://ng.24.hu/tudomany/2019/07/02/tigrisszunyogok-felmereseben-az-lakossag-segitsegere-is-szamitanak-a-kutatok/