A szellemi tulajdon védelme
 

Tudományos versenyek világbajnoksága – Los Angeles

A A A    Nyomtatható verzió

A Magyar Innovációs Szövetség a Los Angelesben május 13-17. között zajló  Intel ISEF versenyére, a tudományos versenyek olimpiájára két végzős gimnazistát a - 32. OTIO két díjazottját -  Laskai Szilvesztert és Vajda Ádámot delegálja.

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium hallgatója, Laskai Szilveszter „Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel” c. pályázatával képviseli hazánkat, amely projektjével már az Európa Bajnokság különdíját is elnyerte tavaly szeptemberben.

Szilveszter egy vontatásra optimalizált SiC-MOSFET alapú invertert fejlesztett. Az inverter a prezentálhatóság érdekében 230 V-os hálózati feszültségről üzemel. Kiválóan alkalmazható, mint általános célú frekvenciaváltó és az energiasűrűsége 60%-kal nagyobb, mint egy hasonló teljesítményű kereskedelmi forgalomban kapható frekvenciaváltónak.

A SiC inverter – mint energiahatékonyságot növelő innovatív eszköz – egy adekvát válasza lehet a gazdasági és ökológiai környezet változásaival kapcsolatos kihívásokra.

Vajda Ádám, az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium tanulója „Emberi testkulcspontok becslése FMCW radarképek alapján” c. projektjével méretteti meg magát, melynek fő témája a radar alapú póz felismerő módszerek gyakorlatban történő alkalmazása, mint például a terrorizmus elleni küzdelemben, természeti katasztrófák utáni mentési műveletek során, vagy éppen az önvezető járművek megbízhatóságának és biztonságának javításánál.

A fő előnye a radar képalkotás használatának a hagyományos, kamera alapú módszerekkel szemben az, hogy a radart nem befolyásolják a látóviszonyok és az esetleges vizuális okklúziót okozó tárgyak.

A Los-angelesi versenyen közel 1800 középiskolás vesz részt. A döntőn – amely egyben a résztvevők pályamunkáinak kiállítása is – a tudósok, mérnökök és matematikusok alkotta zsűri tagjai a versenyzőkkel folytatott interjúk alapján választják ki a világ legtehetségesebb fiataljait.

 

Források:

https://www.innovacio.hu/3a_hu_32_vegeredmeny.php

https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2024/05/07/ket-vegzos-gimnazista-kepviseli-magyarorszagot-az-amerikai-tudomanyos-vilagbajnoksagon

Kép forrása:

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Science_and_Engineering_Fair