A szellemi tulajdon védelme
 

A világ két legjobb középülete hazánkban található

A A A    Nyomtatható verzió

Az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanfejlesztői díj, a FIABCI World Prix d'Excellence átadó gáláján rangos díjjal ismerték el a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Néprajzi Múzeumot és a  Magyar Zene Házát.

A nemzetközi szakértőkből álló döntőbizottság az indoklásában fenntarthatósági, esztétikai és a látogatói élmény szempontjából egyaránt a világ legjobbjainak ítélte a két különleges intézményt, amelyek hazánk legtöbb díjjal rendelkező épületeivé váltak.

Néprajzi Múzeum

A Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló épületet Ferencz Marcel vezető tervező irányításával a magyar Napur Architect építésziroda tervezte a Városliget szélére. Az épületben helyet kap gyerekmúzeum, könyvtár, archívum, konferenciaterem, valamint 2500 négyzetméternyi időszaki és 4500 négyzetméternyi állandó kiállítási tér is. Az épület 60 százaléka a térszint alatt helyezkedik el, a tetejét borító zöldfelület közösségi térként szolgál.

Magyar Zene Háza

Szintén a Liget Budapest Projektben megvalósult Magyar Zene Háza a japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett ikonikus épület valódi kortárs építészeti remekmű: organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt, nem véletlen, hogy világszerte a legjobb új kortárs épületei között tartja számon a nemzetközi szakma. 

______________________________________

Az 1951-ben alakult, több, mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése, A 30 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d’Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. A nemzetközi zsűriben 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

 

Források:

https://ligetbudapest.hu/
https://www.neprajz.hu/muzeumrol/foepulet.html
https://ligetbudapest.hu/projekt/magyar-zene-haza

Kép forrása:   https://24.hu/