A parlagfüvet egyre többen nem veszélyes gyomnak, hanem értékes gyógynövénynek tekintik. Hosszú távú fogyasztásának hatását, kockázatait eddig senki sem vizsgálta. Ezt felismerve a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar és az SZTE Általános Orvostudományi Kar kutatói olyan vizsgálatba kezdtek, amelynek során elsőként tanulmányozták a növény tartós alkalmazásának veszélyeit egy állatkísérletben.
Az állatkísérletek eredményeként észlelt agy- és vesekárosító hatás megkérdőjelezi a parlagfű hosszú távú humán fogyasztásának biztonságosságát. Nem állítható, hogy a parlagfű patkányokon észlelt toxikus hatása embernél is kialakul, de a vegyületek toxikus hatásai általában minőségileg hasonlóak kísérletes állatokban és emberben.
A szegedi kutatók eredményeit figyelembe véve kijelenthető: a parlagfű fogyasztása nem tekinthető biztonságosnak egészen addig, míg további, széleskörű toxikológiai vizsgálatok nem támasztják alá ezt.
Forrás:
https://infostart.hu/tudomany/2024/05/27/egy-ostoba-tevhitet-oszlattak-el-a-parlagfurol-szegedi-kutatok
Kép forrása:
https://femina.hu/egeszseg/hogy_nez_ki_a_parlagfu/