A szellemi tulajdon védelme
 

A világon elsőként magyar kutatók vizsgálták az idegsejtek közötti kapcsolatokat

A A A    Nyomtatható verzió

A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) agykutatói – rendkívül nagy felbontású – mikroszkóp segítségével a világon elsőként feltárták, hogy az idegsejtek végződésein lévő kannabinoidreceptorok hogyan szabályozzák a szinapszisok erősségét. A kannabinoidreceptorok az idegvégződések nagy részében megtalálhatók, és azt szabályozzák, hogy milyen hatékonysággal tudnak az ingerületátvivő anyagok felszabadulni a szinaptikus résbe.

A szinapszisok kutatásának egyik legkomolyabb gátja korábban a rendkívül apró méretük volt.  A szinapszisok a nanométeres mérettartományba tartoznak, így a vizsgálatukhoz különleges mikroszkópiára volt szükség. A magyar kutatók számára 2013-ban az MTA Lendület Programja segítségével új mikroszkópos fejlesztésbe kezdtek. Ennek az új mikroszkópnak a segítségével már nanométeres pontossággal tudták vizsgálni a szinapszisokat, melynek során sikerült megfigyelniük a szabályozásban fontos molekulák pontos mennyiségét és elhelyezkedését.

Ez volt az első olyan kutatás a világon, amelyben egy ideghálózat egyetlen szinapszisában sikerült a mérést elvégezni.   A felfedezés jelentőségét jól mutatja, hogy a világ egyik legfontosabb tudományos szaklapja, a Science Advances a címlapján hozta a tanulmányt.

A felfedezés részleteiről és következményeiről bővebben az mta.hu-n

________________________________________

Az idegrendszerünkben körülbelül 86 milliárd idegsejt található, és ezek az idegsejtek száztrillió kapcsolódási ponton (szinapszison) keresztül kommunikálnak egymással. A szinapszisok erőssége és ezzel az információátadás hatékonysága folyamatosan, ezredmásodperces időbeli és nanométeres térbeli pontossággal változik. E változás az alapja az agy dinamikus működésének, ami nélkül nem létezne tanulás, memória és szinte semmilyen felsőbbrendű agyfunkció.

 

Forrás:
https://mta.hu/tudomany_hirei/magyar-idegkutatok-a-vilagon-elsokent-tudtak-egyetlen-szinapszis-mukodeset-vizsgalni-113740

Kép forrása:

https://koki.hun-ren.hu/cikk/a-legalapabb-alapok-a-jelaramlas-lepesei-az-idegsejtekben