A szellemi tulajdon védelme
 

Ismét magyar győzelem született Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén

A A A    Nyomtatható verzió

Az idei évben a franciaországi Nogaró szolgált helyszínéül a Shell-Eco marathonnak, Európa legnagyobb üzemanyag-hatékonysági, innovációs versenyének.

A csapatoknak saját tervezésű és építésű járműveikkel minél kevesebb üzemanyag felhasználásával minél hosszabb utat kellett teljesíteniük.

Idén is világrekorddal az első helyen végzett a Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata, a SZEnergy Team. Elsöprő fölénnyel győzött az autonóm kategóriában, majd az elektromos meghajtású városi kisautók között is kimagasló teljesítményt nyújtva győzedelmeskedett.

A győriek városi kisautó kategóriában járművükkel 1 kilowattóra energiával, 309 kilométert tudtak megtenni – 18 kilométer/kilowattórával javítva korábbi világcsúcsán –s ezzel olyan nagy műszaki egyetemek csapatait előzték meg, mint a Milánói vagy a Müncheni Műszaki Egyetem.

A Széchenyi István Egyetem energiahatékony járművet fejlesztő hallgatói csapata, a SZEnergy Team 2019-ben mutatta be SZEmission névre keresztelt járművét. Az azóta eltelt időszak az autó tökéletesítéséről szólt.

_______________________________________________

A Shell Eco-marathon Europe minden évben egyedülálló kihívás elé állítja a diákokat világszerte: olyan járművet kell építeniük, amely a lehető leghosszabb távot tudja megtenni egy liter üzemanyag, vagy 1 kilowattórának megfelelő energia segítségével.

A verseny célja, hogy inspirálja a fiatal diákokat, akik a STEM területén tanulnak, hogy a saját tudásukat, erőforrásaikat, kreativitásukat használva innovatív megoldásokkal kísérletezzenek, az energiahatékonyság határait feszegetve megtervezzék és megépítsék saját járművüket, ezzel is hozzájárulva a jövő mobilitásához.

A csapatok két kategóriában tervezhetik meg járművüket: prototípus vagy városi koncepció előírásai szerint. A két kategórián belül belsőégésű motorral működő, elektromos vagy hidrogén meghajtású járművet építhetnek.

 

Források:

https://www.uni.sze.hu/post/harmadszor-is-vil%C3%A1gcs%C3%BAcs-a-sz%C3%A9chenyi-istv%C3%A1n-egyetem-hallgat%C3%B3i-csapata-nyerte-eur%C3%B3pa-legnagyobb-ener

https://www.shell.hu/about-us/tarsadalmi-felelossegvallalas/shell-eco-marathon-europe.html

Kép forrása:

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:SZEmission_versenyaut%C3%B3.jpg