A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatók új eljárást fejlesztenek antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen

A A A    Nyomtatható verzió

Antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen fejlesztenek különleges eljárást, szegedi kutatók.

A sok évtizeddel ezelőtt megjelent első antibiotikumok a legtöbb baktérium ellen hatásosak voltak, ám a baktériumok egy része ellenállóvá vált. 2050-re az antibiotikum-rezisztens fertőzések okozta megbetegedések vezető halálokká válhatnak a világon.

Egyre nagyobb szükség van alternatív gyógyszerekre, eljárásokra, ezek közül a legígéretesebbek a bakteriofágok. (Bakteriofágnak nevezzük a baktériumokat fertőzni képes vírusokat. Gyakran röviden csak fágként említik őket.)

Fágterápiával már az antibiotikumok megjelenése előtt is próbálkoztak, ám a módszer háttérbe szorult. Ennek egyik oka, hogy egy adott típusú fág csak nagyon kevés fajta baktériumot tud elpusztítani. Éppen ezért a megfelelő vírus kiválasztásához pontosabban kell tudni, milyen baktérium fertőzte meg az adott beteget.

A Kintses Bálint vezette kutatók egy folyamatosan frissülő baktériumtérkép elkészítésén dolgoznak, amely megmutatja az adott régióban elterjedt rezisztens kórokozók fajtáit, változatait. Az így kapott információk alapján egy olyan „fágkoktélt” lehet elkészíteni, amely eredményesen veheti fel a harcot a fertőzésekkel. 

Magyarországon még nem engedélyezett ez a módszer, nincs törzskönyvezett bakteriofág készítmény, amit gyógyszerként lehetne árulni, ugyanakkor több biotechnológiai cég ilyen megoldása már a klinikai vizsgálatok második fázisában jár.

 

Forrás:
https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2024/06/05/antibiotikum-rezisztens-bakteriumok-ellen-fejlesztenek-eljarast-szegeden

Kép forrása:

https://stock.adobe.com/search?k=bacteriophages