A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatócsoport új felismerése

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Unió felmérése alapján oly mértékben nő a központi idegrendszerrel – hangulatzavar, unipoláris depresszió – kapcsolatos betegségek száma, hogy a WHO előrejelzése szerint 2030-ra meg fogja előzni a szívinfarktusos és a közlekedési balesetesek számát is. A lakosságnak nagyjából 15%-a lesz érintett, vagyis minden ötödik-hatodik embert kínoz majd a klinikai depresszió.

A dr. Bagdy György vezette kutatócsoport – depressziót kiváltó – legújabb felismerésére alapozott publikációja az Amerikai Tudományos Akadémia (PNAS) folyóiratában olvasható. A kutatók a cikkben arról számolnak be, hogy létezik egy kicsi, 30 aminosavból álló neuropeptid (galanin), mely közrejátszik a stressznek a depressziót kiváltó hatásában. Kísérletekkel igazolták a galanin nevű agyi neuropeptidet és receptorait kódoló gének szerepét a betegség kialakulásában. Ezen információiknak fontos szerepet tulajdonítanak a hatékonyabb antidepresszánsok kifejlesztésében is.

A magyar kutatócsoport az új vizsgálati módszert a „from bedside to bench to bedside” alkalmazták, mellyel 2500 magyar és angol egyén génmintáját, élet-stressz előzményeit, depresszióval és szorongással kapcsolatos tüneteit és egyéb információit analizálták. Ennek a módszernek az újdonsága, hogy a vizsgált személyekkel kapcsolatban megbízható, részletes környezeti adatokra is támaszkodhatnak.

A kutatás végső célja: száz százalékig megbizonyosodni arról, hogy a mostani antidepresszánsok nem hatnak a galanin rendszer egyes elemeire, mert akkor megkezdődhet a galanin rendszerre ható potenciális gyógyszermolekuláknak a kifejlesztése.

A kutatásban részt vettek a Nemzeti Agykutatási Programban dolgozó MTA-SE Neuropszichofarmakológiai és Neurokémiai kutatócsoport tagjai, melynek vezetője dr. Bagdy György, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézetének igazgatója, továbbá kiemelten dr. Juhász Gabriella docens, illetve a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének Számítógépes Orvosbiológiai Munkacsoportjának bioinformatikusa, dr. Antal Péter.

 

Forrás:

Átértelmezi a depresszió okaival kapcsolatos tudást Dr. Bagdy György kutatócsoportjának felismerése – semmelweis.hu – 2014. április 3.