A szellemi tulajdon védelme
 

Mesterséges környezet + megújuló energia=több száz kilogramm zöldség

A A A    Nyomtatható verzió

Az NN Energetikai Megoldások Kft. és a Hungaro Lux Light Kft. közös fejlesztése egy zárt  növénytermesztési modell - NN-HLL Power Plantfactory -, mely lehetővé teszi mesterséges környezetben heti átlagban több mint 100 kilogramm zöldségféle termesztését.  Az innovációval kiválthatók bizonyos növények hazai importálása.

A termesztés egy normál méretű 25 nm-es konténerben történik 4 szinten (40 nm-es termőterületet kialakítva), ahol szintenként 4 db tálcányi zöldséget világítanak LED fényforrások, ezzel imitálva a napfényt. A rendszer működtetéséért az NN Power CUBE szünetmentes energiaellátó konténer felel, felhasználva a nap- és -vagy szélenergiát, amit eltárol és teljesen automatizáltan használja fel. A termesztési folyamat szempontjából egy zárt környezet, amit bárhova le lehet tenni, és a világítástól kezdve a víz adagoláson át a szellőztetésig távolról lehet szabályozni. 

A műszaki hátteret, a tápoldatos vízellátást, a fűtést-hűtést, valamint a növénytermesztéshez használt egyéb technológiai eszközöket a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke, valamint a LightingLab Kalibrálólaboratórium Kft. együttműködésével a Hungaro Lux Light Kft. fejlesztette.

Mivel a rendszer képes csak napenergiával működni, akár a sivatagban is bárhol használható.  Az NN-HLL Power Plantfactoryval gyakorlatilag minimálisra csökkenthető az éhezés olyan országokban, ahol körülményes a növénytermesztés a szélsőséges időjárás miatt.

“Jelenleg is folynak a tárgyalások egy közel-keleti országgal, ahol a sziklás sivatagban problémás a növénytermesztés, a mi technológiánkkal azonban nagy hatékonysággal tudnának koriandert termeszteni, ami az egyik legnépszerűbb keleti fűszerkeverék alapja.” - meséli Náhol Krisztián energetikai szakember, majd hozzáteszi: “Ezen kívül elkezdtünk együtt dolgozni Magyarország piacvezető vízszűrő cégével, így az általuk készített mobil vízszűrők mellé fejlesztünk egy telepíthető CUBE-ot. Ezzel a párosítással elérhető, hogy egy tengerparton minden előkészítés nélkül tengervízből ivóvizet tudjanak előállítani a CUBE segítségével, megújuló energiából, mindenféle közműcsatlakozás nélkül. Reméljük, hogy a jövő ezek felé az okos megoldások felé mozdul és számos embernek tudunk segíteni a találmányunkkal.”

Forrás:

https://www.digitalhungary.hu/start-up/Magyar-innovacio-konnyithet-a-globalis-elelmiszervalsagon/15663/

Kép forrása: https://egeszsegter.hu/