A szellemi tulajdon védelme
 

Elektromosat vagy tölthető hibridet?

A A A    Nyomtatható verzió

A Zöldkerék alkalmazás egy nonprofit projekt keretében a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem között jött létre. Az együttműködés egyik eredményeként született meg a Zöld Pénzügyek, Zöld Gazdaság Műhelyben a Zöldkerék alkalmazás, mely nem értékesítési céllal, hanem a lakosság részére, ingyenes döntéstámogató szolgáltatásként készült el.

A Zöldkerék alkalmazás célja, hogy a felhasználó ki tudja választani az utazási szokásaihoz leginkább illő meghajtást és a konkrét járműtípust.

A honlapon található kalkulátorral meghajtás alapján lehet összehasonlítani a járműveket, legyen szó benzines, dízel, hibrid, tölthető hibrid vagy akár teljesen elektromos modellekről. A Zöldkerék a jármű teljes élettartamára nézve vizsgálja a költségeket, így a vételár mellett a legtöbb üzemeltetési költséget is figyelembe veszi. A közlekedés zöldítése érdekében a károsanyag-kibocsátási mutatók is megjelennek az alkalmazásban.

A BME-MNB együttműködés új szemléletmódot, lehetőségeket hozott a Műegyetem oktatói, kutatói számára. Mivel a kidolgozott modell valamennyi lényeges költségelemet, azok kapcsolatait és a változók jellemző értékeit is tartalmazza, ezért az eredményei további kutatásokat és gyakorlati alkalmazásokat alapoznak meg.

 

Forrás:

https://www.bme.hu/hirek/20221017/Zoldkerek_a_jo_dontest_tamogato_alkalmazas

Kép forrása:

https://www.bme.hu/hirek/20221017/Zoldkerek_a_jo_dontest_tamogato_alkalmazas