A szellemi tulajdon védelme
 

Hazai siker is született a világ legnagyobb egészségügyi innovációs startupversenyén

A A A    Nyomtatható verzió

Az InnoStars Awards közép-, kelet- és dél-európai országokból érkező, prototípussal vagy MVP-vel, vagyis legkorábban használható, életképes termékkel vagy szolgáltatással rendelkező, korai fázisban lévő start-upok számára meghirdetett akcelerátorprogram és -verseny.

A megmérettetésen második helyezést ért el a magyar DP Innovation start-up innovációja az asztma kezelését forradalmasító Sprin.  A start-up csapat megoldása egy zsebméretű, több színben is elérhető, inhalációs gyógyszeradagolásra kifejlesztett intelligens porlasztó eszköz, melynek célja, hogy segítsen a precíziós gyógyszerek biztonságosabb, hatékonyabb és fájdalommentes beadásában.

A cég szerint az emberi tüdő nagy felülete és bőséges vérellátása miatt az inhalációs gyógyszerbevitel az egyik legjobb módszer a különböző betegségek kezelésére. Szerintük a probléma az, hogy a jelenlegi inhalációs eszközök a gyógyszerek akár 50%-át is elpazarolják, és a hatóanyag kevesebb mint negyedét képesek bejuttatni. Emiatt a jelenlegi eszközök nem használhatók megfelelően a drága vagy nagy pontosságú hatóanyagok, például inzulin, antibiotikumok vagy génterápiás gyógyszerek bejuttatására, illetve nem helyettesíthetik az injekciós készítményeket.

A november 24-i döntőn az első három helyezett csapat 25 000, 15 000, illetve 10 000 euró értékű díjat kapott. A pénzdíjon kívül az EIT Health a győzteseknek kapcsolatépítési lehetőséget is biztosít az EIT Health InnoStars partnereivel, egészségügyi szolgáltatókkal és befektetőkkel. A legjobb 10 startup között Olaszországot négy, Görögországot két csapat képviselte, míg Észtországból, Magyarországról, Romániából és Csehországból egy-egy csapat érkezett.

 

Forrás:

http://hirek.prim.hu/cikk/150773/

Kép forrása:

https://hajdupress.hu/cikk/innovativ-gyogyszeradagolot-fejleszto-nyiregyhazi-start-up-lett-masodik-az-innostars-awards-versenyen