A szellemi tulajdon védelme
 

Fagyasztásos módszerrel kezelik a csigolyadaganatot Szegeden

A A A    Nyomtatható verzió

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban végezték el hazánkban elsőként a krioablációs (fagyasztásos) beavatkozást csigolyát érintő daganat kezelésében.

A krioablációs beavatkozást a csigolyatestet érintő daganatok kezelésében a világ legtöbb országában már jónéhány éve alkalmazzák, ám Magyarországon először itt Szegeden kezeltek vele betegeket.

A beavatkozásnak több előnye is van. A korábban alkalmazott rádiófrekvenciás technikán alapuló daganat elpusztításhoz képest a fagyasztással a fájdalomcsillapító hatása is sokkal nagyobb. 

 A hűtéssel való fájdalomcsillapítás apróbb baleseteknél is a mindennapok alapvető megoldását jelenti, csakúgy, mint a sportolás során szerzett sérüléseknél. Egy bizonyos idő után azonban ennek szövetroncsoló hatása van. A krioabláció módszer segítségével a hideget fókuszáltan az elpusztítani kívánt szövetbe juttatják, egy speciálisan erre a célra kialakított kezelőtűt a műtét során egy RTG képerősítő kontroll alatt vezetik a csigolyatestbe, majd azt nagy nyomású argon gáz segítségével, - 40 Celsius fokra hűtjük. A kezelés során több, fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás hatására a különböző folyamatoknak köszönhetően károsodik a daganatszövet. A hűtés miatt jégkristályok keletkeznek a daganatos sejtekben, továbbá a fagyasztás akadályozza azok sejthártyán keresztüli folyadékmozgását is. – olvasható az SZTE közleményében.

Magyarországon idén februárban a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján  már végeztek sikeres krioablációs beavatkozást egy 46 és egy 59 éves vesedaganatban szenvedő férfin, melyről egy korábbi hírünkben mi is beszámoltunk.

 

Forrás:

https://u-szeged.hu/sztehirek/2022-aprilis/fagyasztasos-eljarassal?objectParentFolderId=1416

Kép forrása:  http://www.minhonlap.szote.u-szeged.hu/